header
Egészségtudományi és Szociális Képzési Kar PDF Nyomtatás E-mail

 

Gyógynövényismeret, fitoterápia

A Farmakognóziai Intézet az SZTE Egészségtudományi és Szociális Képzési Karának hallgatói részére egy szemeszteren át, heti két órában oktat gyógynövényekkel kapcsolatos ismereteket.

A „Gyógynövényismeret, Fitoterápia” tárgy a gyógynövények és az azokból előállított készítmények alkalmazási lehetőségeire vonatkozóan kíván szakszerű alapokat nyújtani. Bemutatja azokat a gyógynövényeket és készítményeket, amelyeknek evidenciákkal is megalapozott helye van a terápiában, és ismerteti azokat a fontosabb gyógynövényeket is, amelyek alkalmazása évszázados tapasztaláson alapul. Foglalkozik a gyógynövény alapú termékek, az étrend-kiegészítők, az élelmiszeriparban felhasznált gyógynövény eredetű anyagok ismertetésével. A tárgy keretében külön hangsúlyt kap a várandósság és a szoptatás alatt biztonságosan alkalmazható gyógynövények bemutatása, valamint a kisgyermekek kezelésére felhasználható növényi készítmények.

A tárgy fontos célnak tekinti, hogy a hallgatók megismerjék a gyógyszeres kezelés részének tekinthető fontosabb gyógynövényeket, növényi készítményeket, azok relatív előnyeit, hátrányait és az alkalmazással járó potenciális hibákat, veszélyeket.

A hallgatók a tantárgy keretében rövid összefoglalást kapnak a gyógynövényekkel kapcsolatos legfontosabb botanikai alapismeretekről, a hatásban szerepet játszó kémiai anyagokról, azok főbb jellemzőiről. Megismerhetik a növényi szerek minőségi kategóriáit, előállításuk sajátosságait, a hatásosságukkal és biztonságos alkalmazásukkal kapcsolatos bizonyítékokat.

A tárgy előadói:
Dr. Vasas Andrea egyetemi adjunktus
Dr. Rédei Dóra egyetemi adjunktus
Dr. Veres Katalin tudományos munkatárs
Dr. Csupor Dezső egyetemi adjunktus
Háznagyné Dr. Radnai Erzsébet
 

Módosítás dátuma: 2011. április 16. szombat, 10:23