header
2013. november PDF Nyomtatás E-mail

2013. nov. 24-től 28-ig karunk vendége volt a tajvani Kaohsiung Medical University, Graduate Institute of Natural Products két professzora, a tanszékvezető, Prof. Chin-Chung Wu és a korábbi tanszékvezető Prof. Fang-Rong Chang, valamint két Ph.D. hallgató, Kan-Yen Hsieh és Po-Hsiung Kung. A látogatás a 2008 óta tartó sikeres együttműködéssel megalapozott, közösen elnyert (az MTA és a National Science Council által támogatott) kétoldali mobilitási pályázat keretében zajlott le; Prof. Wu és a két Ph.D. hallgató elsőként jártak Szegeden.

A vendégek résztvettek egy Ph.D. védésen, meglátogatták a kari épület intézeteit, másnap pedig a Szegedi Akadémiai Bizottság előadóülésén mutatták be az egyetemükön zajló természetes anyag kémiai kutatásokat. Számos új együttműködési lehetőség merült fel a két testvér-kar intézetei között, a Ph.D. hallgatók látogatása pedig az eddig két (egy tajvani és egy magyar) résztvevővel 2012-ben elindult közös doktori képzés kiszélesítését ígéri.

Nem maradtak el természetesen a városnéző túrák sem: vendégeink bejárták Szeged belvárosát, meglátogatták a Móra Ferenc Múzeumot és a József Attila Tanulmányi és Információs Központot is, illetve lehetőségük nyílt a Klauzál téri Kígyó Patika színfalai mögé is betekinteni. Látogatásuk utolsó napját Budapesten töltötték, így a főváros leghíresebb nevezetességei is belefértek a szoros programba.

A már számos, mindkét irányú korábbi látogatásnak teret adó, intenzív közös publikációs tevékenységet (10 folyóiratcikk és 10 konferencia előadás) tükröző együttműködés kiterjesztése további sikereket ígér, karunk Ph.D. hallgatóinak pedig különleges lehetőségeket biztosít hosszabb-rövidebb tajvani tanulmányútra.

tajvani vendgek    tajvani vendgek 3Kiss Tivadar a SZAB 2013 évi pályázatának I. díját nyerte el Az Aconitum napellus subsp. firmum növénykémiai vizsgálatának farmakológiai és kemotaxonómiai perspektívái c. pályamunkájával.